Top

App Store Optimizasyonu nedir? ASO nedir?

Google Play Store'un 3. yıl dönemi özel fırsatı

App Store Optimizasyonu nedir? ASO nedir?

App Store Optimizasyonu nedir?

App Store Optimizasyonu – ASO Nedir? Bu yazımda genel hatlarıyla, App Store Optimizasyonunun ne olduğu, neden gerekli olduğu, uygulamalar üzerinde bu optimizasyon çalışmasının hangi araçlarla yapılabildiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konularından bahsetmek istiyorum.

Mobil uygulamaların hayatımızdaki yeri, taşınabilir cihazlardan erişebilme konforu başta olmak üzere, pek çok sebepten dolayı gün geçtikçe büyüyor. Yapılan araştırmalara gösteriyor ki, günümüzde insanlar mobil cihazlarının ekranlarına 2 saatten daha uzun süre bakıyor. Bu durum beraberinde mobil pazarda ciddi bir rekabeti gündeme getiriyor elbette.

Son verilere göre; 2017 yılında, uygulama mağazalarından, 260 milyarı aşan sayıda uygulama indirilecek. Bu marketlerdeki yayıncı sayısı ise 400 bini aştı. Bu durum, tıpkı arama motorları üzerinde olduğu gibi, uygulama mağazalarında üst sıralarda olabilmek adına da, optimizasyon çalışmaları yapılma gerekliliğini doğurdu.

İşte bu optimizasyon çalışmalarının temel prensipleri App Store Optimizasyonu başlığı altında toplandı. Mobilin SEO’su olarak tanımlayabileceğimiz bu kavram temelde, uygulamaların organik yollarla yani doğal kullanıcı kazanımına öncelik vererek, daha çok sayıda indirilmesini hedeflemektedir. Başka bir deyişle, SEO tekniklerinin, arama motorlarında üst sıralara çıkmak yerine, aynı amacı uygulama mağazalarında hedeflemesidir.

 

APP STORE OPTİMİZASYONU İÇİN TEMEL FAKTÖRLER NELERDİR?

2008 yılında Apple’ın App Store’u almasını, App Store Optimizasyonu miladı kabul etmek yanlış olmayacaktır. O tarihten günümüze kadar yapılan çalışmalar, belirleyici olarak bazı araçların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Yalnız burada belirtmek istediğim bir nokta, nasıl ki SEO çalışmalarında Google algoritmaları konusunda ta bir netlik yoksa, burada da Google Play ya da App Store algoritmaları net değildir. İşte tam da bu yüzden, uzun vadeli ve sürekli güncel tutulması gereken çalışmalar tercih edilmelidir.

Genel anlamda bakıldığında ASO için temel faktörler;

  • -Uygulama adı
  • -Açıklama metni
  • -Uygulama logosu
  • – Anahtar kelimeler
  • – İkon ve ekran görüntüleri
  • – Uygulama boyutu,

olarak özetlenebilir.

Uygulama adı konusunda ilk söyleyeceğim, adın içinde anahtar kelimelerin geçmesi gerektiğidir. Uygulama mağazasındaki sıralamada bu anahtar kelime kullanımı son derece önemlidir. İkinci olarak, uygulama adı akılda kalacak ve aynı zamanda dikkat çekecek şekilde seçilmelidir. Bu konuda size yardımcı olacak şey, kitlenizi doğru tanımaktır. Eğer hedef kitlenizi doğru analiz ederseniz adın uygunluğu konusunda işiniz kolaylaşacaktır.

Açıklama metni, sizi uygulama mağazasında görüntüleyen kullanıcıyı elinizde tutabilmeniz için kuvvetli bir araçtır. Bu konuda ilk 1-2 satırlık kısmı çok önemsiyoruz. Çünkü genelde kullanıcılar uygulamayı indirip indirmemeye bu kısmı okuduktan sonra karar veriyorlar. Açıklama alanında çok sayıda anahtar kelime bulunmasında bir sakınca yoktur, hatta alakasız anahtar kelime kullanımları bile henüz Google tarafından filtrelenmediği için kullanımları uygundur. Ancak aynı anahtar kelime en fazla 4-5 defa tekrar edilmeli fazlasından kaçınılmalıdır. Kolay anlaşılan ve doğru bir dilbilgisi barından açıklama alanlarının şansı oldukça yüksektir.

Anahtar kelime kullanımı, SEO çalışmalarında olduğu gibi App Store Optimizasyonu konusunda da kritik bir öneme sahiptir. Burada rakipleriniz anahtar kelime kullanımlarıyla ilgili sürekli takipte kalarak kendinizi güncellemek, sizi üst sıralara taşıma yolunda önemli adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Uygulama logosu ve ikon, ekran görüntüleri, uygulama boyutu gibi faktörler kullanıcı kazanımlarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Örneğin logo alanı için A/B testlerinden faydalanmanızı öneriyoruz. Uygulama boyutu için ise, yüksek boyutta uygulamaların, indirme işlemi sırasında kullanıcıların iptaline sebep olduğu gerçeğinden yola çıkarak, dikkatle hazırlanmasını tavsiye ediyoruz.

Bunlara ek olarak, sosyal ağlarda paylaşım oranları, bloglarda tanıtılıp uygulamanın viral olmasının sağlanması, kolay erişilebilir olması, uygulamanın popülerliği, uygulamaya özel bir web sayfasına sahip olunması gibi etkenler de App Store Optimizasyonu için oldukça önemlidir. Ayrıca video tanıtımları, uygulamaların nasıl çalıştığının, hangi amaca hizmet ettiğinin özgün ve eğlenceli bir şekilde kullanıcıya anlatılması da bu çalışmada size yardımcı olacaktır.

App Store Optimizasyonu araçları konusunda ise; Apptamin, Flurry, MobileDevHQ blog’u , Appcase gibi analiz cihazlarından faydalanabilirsiniz.

 

 

 

No Comments