Bölüm 5 (HTML Dersleri)
HTML ile kendi web sayfalarınızı oluşturabilirsiniz. W3Schools.com ‘dan yapacağım bu çeviriler ile HTML’yi kolaylıkla öğrenebileceksiniz. HTML’nin öğrenmesi kolaydır ve zevkli bulacaksınız bu dili.
Başlangıç olarak bilgi; çevirileri(başlıklar hariç) çift tırnak içinde göstereceğim. Kendi yazdıklarım normal yazı olarak kalacak. Anlatacaklarımı uygulayabilmeniz için ilk önce klasör seçeneklerini bulmanız ve klasör uzantılarını göster halini seçmelisiniz. Ardından istediğiniz bir alanda(mesela masaüstünde) bir klasör açın web ismini verin. Klasörün içine girin(fare ile çift tık). Fare ile sağ tuş tıklayın ve metin belgesi(yeni metin.txt diye yazar) dosyasını oluşturun. Biz bu yeni metin.txt dosyası ile HTML dosyalarımızı oluşturacağız. Yeni metin.txt dosyasını açın ve farklı kaydete tıklayın. Açılan pencerede isim kısmına index.html yazın ve kaydedin web klasörümüzün içine. index.html klasörüne çift tıklayın ve browser(chrome, firefox, opera, internet explorer gibi)’da görebilelim. Artık web klasörümüzün içinde yeni metin.txt ve index.html adlı iki dosya olacağını biliyorsunuz ve artık hazırsınız. Bunu hazırlayamadıysanız bile, örnekleri uygulayabilmeniz için W3Schools‘taki metin editörünü paylaşmış olacağım. Sol taraftaki verileri silip, etiketleri(anlatacağım) yazarsınız ve edit and click me yazan yere basarsınız sağ tarafta da web sayfasının durumunu görebilirsiniz böylece. Bu benim ilk çalışmam. Umarım hepimize yararlı olur. Anlaşılmayan yerleri yorum olarak yazabilirsiniz/sorabilirsiniz. Kolay gelsin.
HTML dökümanlarında başlıklar önemlidir.
HTML Başlıkları
Başlıklar <h1> ‘den <h6>’ya kadar tanımlanır. <h1> en önemli başlığı tanımlar, <h6> ise en az önemliyi. Tarayıcılar otomatik olarak başlıklardan önce ve sonra boşluk bırakır buna “a margin” denir.
Bunun örneklerini yapmıştık daha önceki derslerden birinde.
Başlıklar önemlidir
Sadece başlıklar için başlık etiketlerini kullanmalısınız. Yazıyı büyük ya da kalın yapmak için değil. Arama motorları web sayfanızın içeriğini ve yapısını index’ler başlık etiketlerini kullanarak. Kullanıcılar sayfalarınızın içeriğini kopyalayarak aldığından beri de başlıklar belgenin yapısını gösterir olmuştur. ( yani word’e yapıştırdığında otomatik olarak başlık olarak algılanacak h etiketleriniz)
h1 başlıkları ana başlığınız olarak kullanılmalı, ardından h2, sonra h3 diye giderek takip etmeli.
HTML Satırları/çizgileri (lines)
<hr /> etiketi yatay bir çizgi oluşturur HTML sayfasında. İçerikleri ayırmak için kullanılır.
Benim her yazının sonunda kullandığım gibi. Mesela <hr /> eşittir alttaki
HTML Yorumları(comments)
Yorumlar HTML kodunun içerisine konur ki daha okunabilir anlaşılabilir olsun. Tarayıcılar göstermez bunları ve yok sayarlar.
Bunun da örneğini fotoğraflamıştım önceden. Mesela <!– Bu bir yorum –> diye yazabilirsiniz etiketler dışına kodları yazdığınız yerin öncesine veya sonrasına ki o kodu niçin yazdığınızı belirtebilirsiniz. Veya not alabilirsiniz.
HTML ipucu; HTML Kaynağını nasıl görüntülersiniz?
Çok güzel olmuş dediğiniz bir web sayfası ile hiç karşılaştınız mı?
Keşfetmek için, sayfadayken sağ tuşa tıklayın fare ile ve Internet explorer’da kaynağı gör veya sayfanın kaynağını gör gibi olan(diğer tarayıcılar için) seçeneği seçin. Bu size sayfanın HTML kodlarını gösterecektir.
Bu dersimizin de sonuna geldik. Dersleri kısa kısa tutuyorum ki sizler sıkılmayın. Umarım işe yarıyordur. Yararlı olması dileğiyle…