Top

tartışılan modernlik: descartes ve spinoza

tartışılan modernlik: descartes ve spinoza

Kitapta 4 bölüm var. 2 sayfa önsöz, Rönesans, Kartezyen Dünya tasarımı, Sorgulanan Modernlik, Spinoza, Ethica, Özgürlük-istem-erek, beden-tutkuları ve site…

91 sayfa. Cogito(kitabın ana değinimi) düşünümünün kurucusu Descartes. Tülin Bumin’in iki yapıtı var birisi bu(1996) çalışması. Diğeri Hegel-Bilinç Problemi, Köle-efendi Diyalektiği, Praksis Felsefesi (1998).

Kitabın bazı yerlerinde ki şu sıralar çok ama çok rastladığım bir durum, yazım yanlışları ve imla hataları mevcut. Bazı cümlerlerde kullanılmayan virgüller, gereksiz yere uzatılan cümleler dolayısı ile anlam bütünlüğü bozulmakta. Epizod gibi, değgin gibi, yapıbozumu gibi(ki bunda bir problem olmayabilir) kelimeler, eseri çok tuhaf bir hale getirmiş. Elbette seslendiği kitle bu konu üzerinde çalışmış, belli bir seviyede olan akademisyenler ve konuya mutabık olan kişiler. Ama onlar da,  insan sonuçta ve eseri rahat bir şekilde okumaları gerekir. İlla ki bilimsel eserin insanları sıkması gerekmez. Daha doğrusu bir bilim adamı, aynı zamanda dili de iyi kullanmalı ve değerlerine sahip çıkmalı.

Kitabın çoğu yerinde konuyla bağlantılı olan insanlar için özel diller kullanılmakta. Ama, Türkçe de kullanılabilirdi ya da parantez içinde terimler yine yerleşik kılınabilinirdi kanısındayım. Cogito, “sine qua non” gibi kullanımların çevirileri de mevcut ama özel yönelim adına ya da onu hissetmek adına kullandığı kanısındayım. Zaten bilim insanının amacı da bu… “Ben biliyorum ve benden dinlemeliler bu bilgiyi.” demekte bu tür bilim adamları( ya da kadınları, böyle bir ayrım var mı bilmiyorum.)

Bu kitapta, bir sosyoloji öğrencisi olarak gözlemlediğim, en büyük hata; bir kaynakçanın olmaması. Metin içinde referans gösterme yerine direkt olarak parantez içinde kaynak gösterilmekte. APA sistemi yok yani… Dipnot düşümü de yok ki kaynakları ayırt edebilelim en azından.

Kitabın içeriğinin incelemesine gelirsem. İçeriğinde çeşitli düşünürlerin, bilim adamlarının; rasyonellik, cogito vb. modernliğin kaynağına ve yapısına dair ve tabiki felsefi kökenine dair yapılan tartışmaları karşılaştıra karşılaştıra bir anlatım/sunum yapılmakta. Ve yeri geldiğinde bu tartışmaya dair kendi düşüncesini de dile getirmekte Bumin. Devamı ilgililerin beğenisi ile aşağıdaki satış linkimizde…

2-3 saatte bitirilebilecek sayfa sayısı olmasına karşın 3 günde bitirebildim.

Yararlı olması dileğiyle…

Bumin, Tulin (2010). tartışılan modernlik: descartes ve spinoza, 4.baskı, Yapı Kredi Yayınları:İstanbul


Bu da en ucuzundan satış bağlantısı;

Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza Tulin Bumin

No Comments