Top

Ram alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ram alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Açıkçası ben mühendisler kadar bilgi sahibi değilim. Ama bir teknik serviste çalışmış birisi olarak birşeyler söyleyebilirim.

Ram’ler beynimizdeki gibi kısa süreli bellek görevi görürler. Anlık işlerimizi düzenler, veri alışverişinde dosyaların denetimini sağlar, cache(anlık depo) görevi görürler, ve birkaç işlevi daha vardır.

Bilgisayar, tamamıyla hız amacı üzerine kurulduğundan clock(saat) ile ifade edilir. Ne kadar clock o kadar hızdır yani. Ve bu hızda ram’lerin de rolü büyüktür.

Ram alırken peki neye dikkat edeceğiz?

  1. Anakartımızın destekleyip desteklemediğine: Anakartımızı alırken hangi tür ramleri desteklediği tanımında yazar. DDR2, DDR3 gibi… Ek olarak MHZ aralıklarına da bakmanız gerek. Mesela ramler notebook’lardaki gibi 533’ten başlar masaüstü bilgisayarlardaki gibi 2200-2400 mhz’e kadar gider. Ne kadar yüksek olursa bu değerler fiyatları o kadar artar. Ayrıca bazı anakartlarda O.C. yazar. Bu da overclock edilince yani voltaj değerleri ile oynandığında yapılan hız aşırtma ile ulaşacağı mhz aralığını ifade eder. Tabi bu ulaşacağı hız aralığı işlemciye, kullanılan bağlantı kablolarına güç kaynağına göre de kısıtlanabilir. Uzman işidir. Ya da basit programlar ile de yapılabilir. Ama donanımın yanması da söz konusudur bilinçsizce yapılırsa.
  2. CL değerine(Column Address Strobe (CAS) latency) dikkat etmelisiniz. Bu hafıza kontrolörlerinin arasındaki zaman gecikmesini ifade eder. CL2’den başlar CL’9’a kadar gider benim bildiğim kadarıyla. En pahalısı en iyi olanıdır tabi kazıklanmadığınız sürece.  CL2 en az farka sahip olan yani en hızlı olan ram’dir. Bundan dolayı ki en pahalı ram’ler arasında olur.
  3. İhtiyacınız doğrultusunda  soğutuculu olanını tercih edin. Bu sayede ram’ler için fazladan bir soğutma gücü harcamaz fanlar ve sesin de azalması sağlanır. Hatta bazı soğutucular üzerinde fanlar da olduğundan sessiz çalışıp çalışmadığına da dikkat etmeniz gerekir.
  4. İki eşit parçaya bölüp de alın. Bu sayede ram’lerden birisi yandığında daha doğrusu bozulduğunda diğeri sizi idare edip çalışmaya devam edecektir. Ve arıza maliyetiniz de düşmüş olacaktır. Mesela 4 gb’lık ram yerine 2 tane 2 gb’lık ram almanız gibi…
  5. En ucuz olanını ama en olumlu yorum alanını tercih edin. Bunun için de internet üzerinde site ismi yazarak sahte site, dolandırıcı olup olmadığını arayabilirsiniz. Satın alacağınız siteyi diğer siteler ile karşılaştırabilirsiniz hatta akakçe gibi arama siteleri mevcut. Sitelerde yorumlar yazar tüketiciler bu sayede olumsuzluk gördünüz mü ve çekiniyorsanız almazsınız o ürünü.
  6. Garanti süresine ve teknik desteğine önem verin.
  7. Bilinmiş markaları alın, hatta forumlarda bilen kişilere sorun. Acele karar vererek almayın.

Yararlı olması dileğiyle…

No Comments