Top

A/B Testi Nedir?

ab testi

A/B Testi Nedir?

A/B testi nedir? Araçları nelerdir? A/B testi yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar nelerdir? Bu yazımda size kısaca bunlardan bahsedeceğim.

Önce bir yönetici özeti, ardından yukarıda sıraladığım soruların cevaplarını vermeye çalışacağım bir yazı olacak.

A/B testi nedir için yönetici özeti

A/B testi, kullanıcılardan dönüşüm almayı hedefleyen her online mecranın uygulaması gereken bir test sürecidir. Karar vermeye çalıştığınız her bir değişken için, asıl hedef kitlenin beğenilerini referans almanıza olanak sağlayan bir test türüdür. Elinizdeki versiyonlardan hangisinin en çok açma ve tıklama aldığını görmenizi sağlar. Bu test süreci, içerik ve tasarımın da test edilebilir olmasını sağlamıştır. Versiyonun; ana sayfa, ürün sepeti, üyelik formu ya da bültene ait olması fark etmez. Bunların tamamı için A/B testi uygulayabilirsiniz. Ve hedef stratejiniz yani; tıklama, satış, üyelik formu doldurma gibi alanlarda doğru şekilde ilerleyebilirsiniz.

İki veya daha fazla durumun nasıl sonuçlar verdiğini görmenizi sağlayan bu A/B testi veya Split testi yaparak, değişiklik yapmak istediğiniz alanlarda doğru seçeneği bulabilirsiniz. Basit bir örnek vereyim; bir e-ticaret siteniz var ve siteniz için “Üye Ol” butonunun sitenizdeki konumuna, rengine, yazı tipine ve boyutuna karar vermek istiyorsunuz. Küçük gibi görünen bu değişiklikler dijital pazarlama alanında, kullanıcı dönüşümlerinde ciddi farklara sebep olabilir. Tüm bu değişkenleri içeren kademeli bir test yaparak dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.

5 alternatife kadar test yapabilir, listenizin yüzde kaçına testi yollamak istediğinize karar verebilir ve testin tarih ve saat sınırlamalarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kazanan kriterlerini belirlemek de sizin elinizde; en fazla açılan mı? Yoksa en fazla tıklanan mı?

A/B Testini Nerelerde Kullanabilirsiniz?

  • E-posta pazarlama, farklı gruplara, farklı düzenlemelerle e-posta gönderip, hangisinin daha çok açıldığını ya da tıklandığını ölçümleyebilirsiniz.
  • Landing Page Optimizasyonu yaparken, tasarımları farklı gruplara gösterebilir ve çıkan sonuçlara göre tasarıma karar verebilirsiniz.
  • Sosyal medya ölçümleri yapabilirsiniz. Örneğin, günün hangi ssati yapılan paylaşımın daha çok görüntülendiği ya da ne tür içeriğin daha fazla ilgi gördüğü gibi ölçümlemeler yapabilirsiniz.
  • Üye olma formlarının uzunluğuna ve içeriğine yönelik ölçümlemeler yapabilirsiniz.
  • Buton renk, boyut ve konumları
  • Görseller ve ikonlar
  • Linklerin yapısı
  • Ürün fiyatlandırma şekilleri
  • Ürün Başlıkları
  • Alt başlıklar
  • Açıklama alanları
  • Promosyon/Kampanya öneri şekilleri
  • Harekete geçirici mesajların konumu, yazı tipi
  • Sosyal medya bilgileri  

A/B Testi Araçları Nelerdir?

Ücretli ve ücretsiz pek çok test aracı mevcuttur. Bunlar içinden en sık kullanılanları sizin için derlemeye çalıştım.

  1. Optimizely
  2. Google Website Optimizer
  3. Vertster
  4. Unbounce
  5. Adobe Test &Target
  6. Max A/B
  7. Webtrends

Testi uygulayan kullanıcıların bazı deneyimlerine de yer vermek istiyorum. Yapılan bir A/B testte, twitter adresi iki farklı şekilde veriliyor. İlkinde, “I’m on Twitter” şeklinde link verilirken ikincisinde “You Should Follow Me on Twitter” şeklinde veriliyor. Test sonucunda ilk örnekte %4.7, ikincisinde %12.3 oranında dönüşüm sağlandığı gözlemleniyor.

Başka bir örnek de form tamamlama için yapılmış. İlk formda doldurulacak fazla sayıda alan varken, ikincisinde yalnızca dört alan var. A/B Test sonucunda ilk formda %5.4 ikincisinde %11.9’luk bir dönüşüm yakalandığı tespit edilmiş.

Bu örnekler de A/B testinin kullanıcı dönüşümleri üzerindeki etkisini, hedef stratejinize ulaşma yolunda sizi nasıl yönlendireceğini oldukça iyi gösteriyor sanırım.

Visual Website Optimizer bu konuda oldukça kapsamlı, rehber niteliğinde bir çalışma hazırlamış. Göz atmanızı tavsiye ederim.

A/B Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

  • Bir kullanıcı test sayfalarından yalnızca birini görmelidir. Sayfaya tekrar giriş yaptığında, onu yine aynı sayfa karşılamalıdır.
  • Kullanıcının gördüğü sayfa ile arama motorundaki içerik birbirinin aynısı olmalıdır. Aksi bir durum, arama motorlarını yanıltıyor olabileceğiniz düşüncesiyle kara listeye girmenize sebep olabilir.
  • Kullanıcıları, testi yaptığınız sayfaya 301 ile değil 302 yani geçici yönlendirme kullanarak yönlendirin.
  • Stratejiniz için gereken bilgileri topladıktan sonra testi mutlaka sonlandırın.

 

  • Yaptığınız değişikliklerin etkisini daha sağlıklı ölçmek için Incremental yani kademeli bir test tercih edin. Örneğin “Üye Ol” butonunun, önce sayfanızdaki konumuna, sonra rengine daha sonra yazı tipine ve boyutuna karar vermek gibi.
  • Beklemediğiniz sorunlarla karşılaştığınızda, profesyonel bir değerlendirme yapın. Önemli olan sizin değil, kullanıcıların tercihleridir bunu unutmayın.
  • Tahminlerinizin dışındaki sonuçların sizi test yapmaktan vazgeçirmesine izin vermeyin. Her ne olursa olsun test yapmaya devam edin. Amazon ve Google gibi dev firmaların sürekli test yaptığını, test yapmayı sürekli uygulanabilir politikaları haline getirdiklerini aklınızdan çıkarmayın.

 

Araştırmanıza devam etmek ve okumak için kaynaklar

  1. https://vwo.com/
  2. http://www.clickteller.com/neden-ab-testi-yapmalisiniz/
  3. https://webrazzi.com/2011/02/25/ab-testi-nedir-ab-test-araclari-ornekler-ve-kaynaklar/
  4. https://www.optimizely.com/ab-testing/
  5. https://unbounce.com/ab-testing/
No Comments