Top

Photoshop’ta Dosya çağırma, Resim boyutlandırma ve Kaydetme

Photoshop’ta Dosya çağırma, Resim boyutlandırma ve Kaydetme

Buradan resmin büyük hallerini görebilirsiniz tıklayarak. Ya da resimler menüsü için resime bir defa tıklayın sonra tekrar tıkladığınızda orjinal boyutları ile açılacaklardır.

Photoshop’u açıyoruz. (üst fotodan itibaren)Ardından ctrl+o ile ya da üst menüden File>Open yolu izlenerek üzerinde işlem yapmayı istediğimiz dosyayı çağırıyoruz. Ve resim photoshop’un çalışma sahnesinde yerini alıyor. Ardından;

 

Image>Image Size yolu ile ya da ALT+CTRL+I ‘ya basarak(Bu basış yöntemi ilk önce Alt’a basılı tutarak ve bırakmadan ctrl’ye onları da bırakmadan I’ya basarak tamamlanır.) işlem gerçekleştirilir. Böylelikle resmimizi boyutlandırmak için bir menü çıkacak karşımıza. Ardından;

Menüdeki ilk kısım pixel dimensions piksel boyutu yani belirtilmiş ilk önce. Böylelikle resimin ne kadar boyuta sahip olduğunu öğrenebiliriz. Resimin boyutu en boy olarak ne kadar değişirse piksel boyutu da o kadar değişir. Yalnız resim düşük boyutlu piksele sahip iken büyütür iseniz resim bozulmaya uğrayabilir. Ama küçültmekte sorun yaşamazsınız. Resmin boyutu piksel olarak çok fazla ise bir raddeye kadar büyültmeniz resme zarar vermez tabi.

Bu resimde ben küçültme yapacağım. Siz de ihtiyacınız oranında Width ve Height değerlerini değiştirebilirsiniz. Ama bu da resmin tuhaf görünmesine neden olduysa Bu menünün altındaki kutucuklarda Constrain işaretli değil ise işaretleyin. Zaten işaretli olarak geldi ise, width ve height’ın hemen yanında, iki oranı da sabitlediğini ifade eden bir kilit resmi olur. Bu sayede genişliği 800 yaptığınızda bozulmayı azaltmak için orjinal resmin en*boy oranını koruyarak yüksekliği de otomatik olarak ayarlar.

Ya da OK, Cancel ve Auto yazan yerdeki Auto’ya da tıklayabilirsiniz. Bu sayede satır/inch ya da satır/pixel olarak değiştirebilirsiniz tabi line/inch ve line/px diye yazar. Ayrıca resmin değişen boyutunu da oradan görebilirsiniz.

Ve ben image size menüsünden width ve height 320 ve 240 olarak seçtim. Resmim küçüldü.

Şimdi sıra geldi bu küçülen resmi kaydetmeye. File menüsünden Save’e ya da CTRL+ S’ye basarsak orjinal resmimizin yerini şimdiki boyutlandırdığımız resim alır. Biz orjinali de korumak istersek File>Save As ya da shift+CTRL+S ‘ye basarak Farklı kaydet diyeceğiz.

Bu sayede yeni boyutlu resmimizi başka yere ve başka formatta kaydedebileceğiz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra şu menü çıkar ortaya;

Buradan ben şu anki anlatım için uygun olması adına *.png uzantılı olanını seçtim. Böylece daha fazla yer kaplamayan resimlerim oldu. Jpeg olarak kaydederseniz, diskte saklanabilecek büyük boyutlu resimleriniz olur.  Gif olarak kaydetmeniz görüntü kalitesinin düşmesine sebep olabilir ama flash vb. programlarda kullanmanız için ya da avatar olarak kullanmanız için idealdir. Bmp uzantılı olanı bitmap anlamında Microsoft’un geliştirdiği bir uzantı ve çok fazla yer kaplar. Size önerilerim bunlar daha başka şekillerde de kaydetmeniz mümkün fotoğrafta gördüğünüz gibi.

Yararlı olması dileğiyle…

No Comments