Hasan Yasin Türkyılmaz Çalışması
Toplum Sözleşmesi
Kitap 1
Bölüm 1
Bölüm 2
Bölüm 3
“En güçlü gücünü hukuka, baş eğmeyi de ödeve dönüştürmedikçe, hep egemen kalmak için yeterince güçlü olamaz.”[Rousseau;60] diyerek bu sözünü en güçlünün hukuku adlı bölümde açıklamaya kalkıyor. Hukuktan bahsederek Romalı Hukuku’ndan özendiği demokrasiyi gösteriyor gibi bizlere ama baş eğme meselesine gelince bir totaliterlik söz konusu gibi… Sevgi ile kurulan bir yönetim bence egemenliğini daha sağlam kurar. Böylece insanlar gizli faaliyetlerde bulunmaz. topluma yarar işlerde de bulunurlar. Ayrıca gizli faaliyetlerde bulunmadıklarından kontrol etmek ve hakim olmak daha kolay olur.
Bölüm 4
Bölüm 5
Rousseau’nun sözleşmesi bir düşünce ürünü ve bu düşüncesi Aristoteles’inki gibi bir kent devleti için. İleride de değiniyor zaten, devletin yapısına dair bilgileri parça parça sunuyor.
Bölüm 6
Bölüm 7
Bu bölüm egemene dair… Bizim sözleşmemiz var, dediğimizde sözleşmeyi yapanların aynı zamanda yasal olarak sorumlu olduğunu ifade etmekte bir takım açıklamalar ile.
Bölüm 8
Bölüm 9
Doğal durumdayken insanlar boş bulduğu ki bu insanlar sadece kendilerine yetecek kadar, lükse kaçmayacak kadar bir alanı ele geçiriyor. Oraya emek harcıyor. bundan dolayı da başkaları bunu yapanlara saygı duyuyor. Ama saygı göstermeyen bir zorba da gelip bu kişinin elinden tüm emeğini alabilir. Bu sorun da zaten toplum sözleşmesi ile çözülüyor ve mülkiyet korunduğu gibi yasal hale geliyor. Rousseau’ya göre bu hak diğer haklardan daha önemli.Mülkiyet edinme hakkı…
Kitap 2
Bölüm 1
Genel istem hiçbir şekilde aktarılamaz başkasına, devredilemez. “…iktidar aktarılabilir, istem aktarılamaz” [Rousseau:83] Eğer istem devredilirse özgürlük elden gider ve toplumu bir arada tutan şey ortadan kalkar.
Bölüm 2
Bölüm 3
Bölüm 4
Egemen bize doğa yasasında olduğu gibi usun yasası altında bir şeyi boş yere yaptırmaz ve zararlı olacak şeyi bize yüklemez. Rousseau’nun kentinde bu mümkün ancak…
Bölüm 5
Bölüm 6
Bir insanın toplum içinde ne yapması gereklidir ne değildir bu yasalardadır. Adaletin nasıl işleyeceği de … Yasalarsa ortak çıkarın yani genel istemin eseridirler. Daha önceki bölümlerden birisinde kölelik isteklerimizin esiri olmak özgürlükse genel istemin oluşturduğu doğrultudaki yasalara baş eğmektir demişti Rousseau. Yani kişiler, bu yasalar sayesinde hem eşit hem özgür hem de adalet içinde oluyorlar.
Bölüm 7
Bölüm 8
Rousseau bu bölümde çok güzel bir şeye değinir; yurttaşlar, tarihin bunalımlarını üzerinde taşırlar, der ve “Özgürlük elde edilebilir, ama hiçbir zaman yeniden kazanılamaz.”
Bölüm 9
Bölüm 10
Bölüm 11
Burada zenginliğin seviyesini açıklıyor ve de yoksulluğun. ama bir yanlışa düşüyor. Zengin olunca insanları satın alabilme özgürlüğüne/serbestliğine sahip olabileceği düşüncesine sahip olduğunu sanıyor. Belki de doğal durum olmadığından bunun bir sonucu olabilir çünkü insanlar kötüdür. Ama Rousseau; insanların toplum sözleşmesini yaparken, Hobbes gibi birbirlerini yediğinden bahsetmiyor. Sadece ihtiyaçları olduğu için ve korunma ihtiyacı ile genel istemin sonucu bu sözleşme ortaya çıkıyor. (tabi sanal olarak) Belki çeviri hatası belki Rousseau çelişkisi…
Bölüm 12
Yasalar, halkın işlerini, ilişkilerini ve uğraşlarını ya da özgürlüklerini dört ilişki çeşidinde ortaya koyar. Egemenin devlet ile ilişkisi, üyelerin kendi aralarında ya da bütün ile ilişkisi, cezaya karşı koyma ilişkisi, gelenek-göreneklerle ve halk oylaması ile ilgili ilişkiler… Yani bir bakıma hukukun nasıl ayrıldığını göstermiştir; ceza hukuku, medeni hukuk, anayasa vs diye.
Kitap 3
Bölüm 1
Bölüm 2
Halkın sayısı ne kadar çok ise egemenin uyruklarıyla olan ilişkisi o derece artar ve aynısı hükümetin yüksek yöneticiler ile ilişkisi için de geçerlidir. Hükümet ;gücünü kendi üyelerine ne kadar çok kullanırsa da halka uygulayacağı güç de o kadar azalır. Yani yüksek yönetici ne kadar çok ise hükümetin gücü o derece azdır. Buradan Rousseau hükümet tek bir kişinin ellerinde olması gerektiği sonucuna varıyor. Devlet büyüdükçe hükümet küçülmelidir der.
Ve şu sonucu da ben çıkarabilirim; egemen güçler nüfus arttıkça azalmalı bürokrasi ilişkileri böylece en aza indirgenmeli ki kararlar rahatlıkla alınabilsin işler kolaylıkla yürüyebilsin.
Bölüm 3
Bölüm 4
Bu bölümde demokrasiden bahsetmektedir.Çok güzel düşüncenin bir ürünü bu kitap. Tabi bahsettikleri ‘iyi’, herkes ‘iyi’ olmadığından pek işlemiyor. Ama şu sözü çok önemli “Hükümeti hiçbir zaman kötüye kullanmayan bir halk bağımsızlığı da kötüye kullanmaz; her zaman iyi yönetilen bir halkın yönetilmeye ihtiyacı olmayacaktır.”[a.g.e.137]
Bölüm 6
Mutlak yönetimden bahsediyor bu bölümde.
Bölüm 7
Karma hükümetlere değinilmiştir bu bölümde.
Bölüm 8
Her hükümet biçimi her ülkeye uygun değildir…
Bölüm 9
Bölüm 10
Bölüm 11
Bölüm 12- 13- 14
Egemen yetke varlığını nasıl sürdürür…
Bölüm 15
Milletvekilleri ya da temsilciler üzerine…
Bölüm 16
Hükümet kurumu bir sözleşme kurumu değildir…
Bölüm 17
Bölüm 18
Kitap 4
Bölüm 1
Bölüm 2
Oylar…
Bölüm 3
Bölüm 4-5-6-7
Burada başlıktan da anlaşılacağı üzere Roma devletinden yöneticilerin ve sınıfların nasıl oluşturulduğundan, sınıfların neden değiştirildiğinden ve çoğaltıldığından, sınıfların nasıl cemaatleştirilip nasıl soylu ve oy kullanan ama aynı zamanda çalışmayan sınıfa çalışan insanların sonradan baş eğdiğini örneklerle anlatarak Rousseau, yönetimle ilgili iddialarını, Roma yönetiminin yaptığı politikalara dayandırmaktadır. Ama benim gördüğüm ise tam tersi. Biz burada Rousseau’nun tamamen Roma siyasal sistemini inceleyip ondan etkilendiğini görebiliyoruz. Sadece bu bölümler Roma düzeninden bahsediyor ve Rousseau’nun anlattıklarına bir bakıma dayanak oluşturuyor.
Bölüm 8
Bölüm 9
Sonuç…
0 yorum
çok güzel bi site ama yaziyi indiremiyorum :((
Teşekkürler, yazılarımı hak korumak adına çalınmasını engellemek adına yani korumaya aldım. Yine de sizin durumunuzu anlıyorum ve yazıyı da e-posta olarak gönderdim size. Umarım zamanında görürsünüz. Teşekkürler tekrar…
bi yardim edin lütfen çok acele
bana da mail atmanız mumkun mu acaba
E-posta olarak gönderdim. Web üzerinde referans göstermeniz dileğiyle…
kesinlikle çok işime yarayacak teşekkürler…
Ben teşekkür ederim. 🙂
bir ders için alıntılar yaptım yazınızdan aslen kitabı okumam lazımdı ama okumadığım için alelacele bir kaynak bulmam gerekti bu yüzden kaynak belirtemedim sizi kusura bakmayın. ama çok güzel yazmışsınız emeğinize sağlık…
Teşekkür ederim ve alıntı için önemli değil. Elimden geldiği kadarıyla yazabildim. Aslında daha detaylı olabilirdi tabi…
kitabı okumadığım için pek bir şey diyemem lakin yeterli olmuştur sanırım. gerekli açıklamalar, şahsi görüşünüz vesaire gayet açık, bir fikir edindiriyor en azından…
Büyüüükk sevaplar kazandınız bu çalışmadan final haftası sırf 10 puanlık bir ödev için toplum sözleşmesiyle felsefe yapmaya vaktim yokken yetiştiniz çook teşekkürler 🙂
Ben teşekkür ederim. Kendinize göre özelleştirseydiniz yazıyı. Yoksa bulurlar. 🙂