Top

İçerik pazarlamada video stratejisi

İçerik pazarlamada video stratejisi

İçerik pazarlamada video stratejisinden bahsedecek olduğum bu yazıda videonun önemi, stratejiye nasıl dahil edeceğimiz ve hedef kitleye uygun hale getirmek için nelere odaklanmamız gerektiği yer alıyor.

Strateji neden gerekli?

Stratejiden önce sağlam bir araştırma ve marka/kurum/firma/proje/ürün konusunda ihtiyaç olan neyse onun için veri toplamak gerek. Topladığımız veriler sayesinde izlediğimiz stratejiyi de ele alarak planlama yapabiliyoruz.

Stratejinin kısaca ihtiyaç nedeni planlamada izleyecek olduğumuz yöntemi veya düzeni belirlemesi.

İçerik pazarlamada videonun önemi

Videonun ana konusu olan bir çalışma içeren projem var şu an. Bunun için de araştırma yapmam gerekti ve güzel kaynakları ya kendim ya da yönlendiren arkadaşlar sayesinde bulabildim. Bu kaynaklardan biri şu adreste; Onun dışında Statista, Google Barometer, Google Analytics’teki analitiğe bakarak veri toplayıp araştırmamızı gerçekleştirebiliyoruz.

Araştırmayı nasıl yapabileceğimizi belirttikten sonra, yaptığımız araştırma sonrası görüyoruz ki;

  1. 2021 yılında video pazarlamanın %70’lik trafiği mobilden gelecek.
  2. Çevrim içi video stratejisi %44’e yükselmiş.
  3. Yeni nesil daha çok Youtube’ta vakit geçiriyor geleneksel seyir kanalları yerine.
  4. 10 Youtube abonesinden 6sı, bir marka veya şirketle ilgili görüşlerinin içerik üreticileri tarafından etkilendiğini söylüyor.
  5. İnsanlar TV ekranlarında bile artık Youtube gibi kanallardan video izliyor.

Daha onlarca, yüzlerce veri ve istatistiğe Videomarketing’in Araştırmalar menüsünden erişebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi veriler video, video içerik pazarlama rekabeti, hedef kitlenin tutumu ve kullandığı cihazları üzerine yoğunlaşıyor. Ayrıca Youtube gibi video yayın ve arama motoru kanallarının da çok kullanıldığını ve ifade edildiğini görebiliyorsunuz. Akıllı TV’ler de yoğun olarak kullanıldığına göre içerik pazarlama stratejimiz video pazarlamayı da kullanacak, akıllı tv’leri ve mobili düşünecek ve diğer verilere de dikkat ederek şekillenecek.

Örneğin; bir video hazırlıyorsunuz. Senaryosu, oyuncuları, mekanı, sahnesi, müziği, intro ve outro’su, montajı, kurgusu, prodüksiyon sonrası çalışmaları gibi süreci var eğer basit bir tanıtım veya slayt videosu yapmıyorsanız. Bu videoyu hazırlarken üstteki strateji dahilinde bir plan hazırlıyorsunuz. Diyorsunuz ki; video 3-5 dakikalık olacak. Youtube tanıtım videosu için 1,5 dakikalık versiyonu, mobildekiler ve sessizce izleyenler için alt yazılı hali, akıllı TV’dekiler için iyi bir hikaye ve ses desteği, rahatlıkla erişip bize yazabilmeleri için pratik iletişim bilgisi gibi kolaylaştırıcı unsurlara dikkat ederek çalışmanızın yani içeriğinizin de planını hazırlayabiliyorsunuz.

Anlatınca karışık gibi gözükebilir ama sektör profesyonelleri okuduğunda anlayacaklardır ve daha basit bir anlatımını belki yorumda destekleme amacıyla sunabilirler.

Videoyu stratejimiz hedef kitle ihtiyaçlarına uyması

Az önce konuştuğumuz gibi yapacak olduğumuz plan bir strateji çizgisinde yapılacak ama hedef kitleye veya onun ihtiyaçlarına da uyacak.

65 yaş üzerine hitap eden bir video çalışması için video metinleri, ses ve renk unsurları gibi birçok alt eleman videodan verim almasını engelleyebilir de artırabilir de. Bize bağlı, hedef kitleye göre hareket etmemize bağlı.

Yeni nesle hitap eden bir videoda emoji dediğimiz gülücük gibi ifadelerin bol bol yer almasının nedenlerinden ve hatta Vine adlı sosyal medyadaki fenomenlerin sürekli küfür etmesinin nedenlerinden birisinin hedef kitle ihtiyaçlarına uyma zorunluluğu nedeniyle stratejimizi etkilemektedir.

Video pazarlama için kaynaklar ve araştırma sonuçlarım

Olayı kısa ve öz bir şekilde aktarmamız gerekirse;

  • Youtube, Dailymotion, Vimeo gibi sosyal medya ve platformlar bizler için güzel birer kanal,
  • Akıllı TV ve mobili odaklandığımız cihazlar olarak ele alabiliriz,
  • Reklam vereceksek reklamların süre ve sınır boyutlarını dikkate almalıyız,
  • Videonun süresi, sınırına ek olarak diğer alt elemanları hedef kitleye göre de uyarlanmalı,
  • Hedefimizi, ürün ve hizmetlerimizi, sıkmadan, net bir şekilde ve hikayeleştirerek video ile sunabiliriz,
  • Videonun git gide önemi artıyor, rekabeti de artıyor bu nedenle.

Ayrıca videonun birçok farklı türü de var; AR, VR, 360, dikey, yatay, slayt, çizim, animasyon, cgi ve fx içeren vs…

Bu araştırmaların ve bilgilerin hepsini de başta;

  • Statista,
  • Google
  • Analytics,
  • Mixpanel

olmak üzere, bu kanallardan elde ettik ve sizlere de kaynaklarımızı tavsiye ediyoruz. Önerebileceğiniz kaynaklar varsa alabiliriz de bu bilgileri yorum kısmından.

Teşekkürler…

No Comments