Category

Windows

Category

Popüler ve minicik torent istemcisi UTorrent bilgisayarınızdaki işlemciyle Bitcoin kazısı yapıyor Bitcoin bir kripto para birimi. Borsada da yer alıyor. Sürekli inişlerde çıkışlarda. Bitcoin ayrıca bilgisayarınızdaki işlemci ve grafik kartınızın işlemcisi kullanılarak kazı işlemiyle kriptolaması yapılarak üretilebiliyor. Bu sayede para da kazanılabilinir Bitcoin kazımıyla. İngilizcesi Bitcoin mining. Bu kısa ve öz bilgiden sonra haberinize geçiyorum. Çok şaşıracaksınız! Utorrent’i herkes sever. Küçücük yer kaplar. Dünyalara erişmenizi sağlar. İster yasal ister yasal olmayan her şeyi çekebilirsiniz bilgisayarınıza. Ama…

Bu uyarıyı alıyorsanız ve arka planınız simsiyah ise güncelleme yapmışsınız demektir. Korsan yüklediğinizi varsayıyoruz tabi. Bunun için çözüm var ve tekrar windows etkinleştirmeniz gerekmekte. Öncelikle; Güncellemeleri tamamen kapatın ve bir daha güncelleme yapmayın. Windows Update’teki tüm tikleri kaldırıyorsunuz uyarı biçimini de değiştirip uyarı vermemesini sağlayabilirsiniz ek olarak. Sonra remove Wat32 adlı scripti(programı) indiriyorsunuz. Bu korsan avcısı güncellemesini ortadan kaldıracak. Bilgisayar yeniden başlayacak. Ekran yine siyah. Bu kez de Win7Loader adlı programı indirip onu çalıştıracaksınız. Anakartınızıın…

Artık Windows Live Spaces blogu, Wordpress tarafından sağlanacak! Yani Spaces’ta yazan arkadişler aslında wordpress’çe sağlanan ve güçlendirilmiş blog sistemni kullanacak. böyle ayrılık gayrılık kalmayacak.Microsoft ile Wordpress 6 aylık bir çalışma sonucunda ortaklıkları ile bu karara varmışlar uygulamışlar birşeyler yapmışlar işte. 😀 Nereden mi duydum? Paul Kim wordpress’te ifade verdi bizlere. Ahan da burada –> Artık Windows Live Spaces blogu, Wordpress tarafından sağlanacak!

Bu adresteki yazımızı esas alınız lütfen.

  • İlk önce bilgisayara Windows Xp Kurulum diskini yerleştiriyoruz.
  • Sonra bilgisayarı baştan başlatıyoruz.
  • Bilgisayar açılırken dıt sesinden sonra F10’a basıyoruz ya da yukarıda belirttiğimiz yazımızdan da öğrendiğiniz gibi Bios’tan Boot sıralamasını ilk önce diske sonra hard diske göre ayarlıyoruz.
  • Bilgisayar Diskten başlayacak.
  • Diskimiz Windows XP…
  • Başlarken bir tuşa basın lütfen diskten başlaması için uyarısı gelecek.
  • Klavyeden bir tuşa dokunun ve Yerel diske Kur dosyalarını kopyalamaya başlayacak.
  • O sırada alt kısımda bazı destek menülerinin tuşları geçecek. F2 mesela, çöken Xp sistemini kurtarıp kısa süreliğine de olsa bilgisayardaki verileri elde edebilmek için çalışmasını sağlar. Sadece bir kere işime yaradı.
  • Bu işlemler bittiğinde sizden lisans anlaşmasını kabul etmeniz istenecek. Accept deyip devam edeceksiniz.

İşlem menümüz

1) İlk önce tüm verilerinizi yedekleyin imkanınız varsa.

2)Sisteminize elveda deyin! Disk bölümlerini yok etme zamanı!

3) Windows 95/98/ME Serisinde Biçimlendirme işlemleri

4)Bilgisayarı(PC’yi) Diskten başlatma.

5) Fdisk ile Disk yapılandırma

6)Sistemi kurma zamanı!

7)Sistem kuruldu! Artık sürücüler yüklenmeli!

8 ) Sürücüler de yüklendi. Artık Paket programları yükleme ve bitirme vakti!

Bilgisayarınızda(pc) sorunlar yaşamaya başladınız. Geriye kalan tek çare sistemi baştan kurmak. Ama sistemi kurmanız için yapmanız gereken ilk şey, formatlama yani biçimlendirmedir. Çoğu kişi ‘Format atçam la! Piğsiğ çöktü.’ der. 😀 Ama iş sadece format ile bitmemekte.Format atıldıktan sonra ki Windows NT4.0 ve sonrasında aynı anda gerçekleşen disk bölümleme, sistemi kurmak için disk seçimi, kurulum sürecini izleme, paket programları kurma olarak uzamaktadır. Tabi sonrasında da;  sistem güvenliğini sağlama, güncellemeleri gerçekleştirme, hızı ve görünüşü ayarlama kalıyor geriye. En son da yedekleme tabi ki!

Yedekleme olmazsa bir sonraki çöküşte verilerimizi tamamen kaybedebiliriz. Çoğu zaman eski verilerimize ulaşmak sorun olmaktadır. Hepimizin cebinde de yüklü miktarda para olmadığına göre, yüksek mühendislik çabası ile veri kurtarma ile uğraşamayacağız. Bu nedenle işlemlerin sonucunda yedekleme önemli. Diyerek sürecin nasıl olduğunu anlatayım;

1) İlk önce tüm verilerinizi yedekleyin imkanınız varsa.

İşlemlerin başında ve sonunda bu işlem olmalı, verilerimize, müziklerimize ver resimlerimize düşkünüzdür. Bunun için en basit ve yerel disklerden birine yedekleme yapabileceğiniz program O&O image backup adlı programdır. Fazla yer kaplamaz. Ama yedeğiniz kaplar tabiki. Bunu başka bir hard diske kopyalayacaksanız ve kısa süre için kullanacaksanız tavsiye ediyorum.

backup.com’da remote back up adı verilen yedekleme yöntemi de uygun. Tahmin ediyorum ki ücretlidir. Ama paraya değer, verileri kurtarmak için. Uzaktan erişim yolu ile yedekleme gerçekleşir. Bilgisayarınızın gücüne bağlı olarak, süre çok çok uzun da olabilir.

Ve en sevdiğim ve güzel seçenek ise http://www.fbackup.com/tr/ adresinde yer alan fbackup programı. Yedekler. Ücretsizdir. Yedeğinizi yerleştirir. Kolaydır kullanımı, amacınıza uygun da seçimler yapmanızı sağlar.

Komutlar İkiye Ayrılır ve komut isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük ya da küçük yazmak aynı komuta karşılık gelmektedir.

İç Komutlar : COMMAND.COM dosyası içinde bulunan temel komutlardır ve çalıştırılması ile belleğe yüklenerek çalıştırılan komutlardır. Örnek : Ver, Dir, vs.

Dış Komutlar : Çalıştırılabilmesi için disk veya disket içinde dosya halinde bulunması zorunlu olan komutlardır. Örnek : Xcopy, format, vs.

İç Komutlar

DOS’ ta çalıştırılan komutun, çalışması için herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan çalışan komutlara iç komutlar denir (Bilgisayarın açılışında kullanılan Command.com dosyasının içinde bulunan komutlardır).Command.com dosyası 6,22 de 54645 Bayt’dır bilgisayar virüslü ise bu dosyanın boyutu uzar çünkü bilgisayar ilk çalıştığında bu dosya belleğe yüklenir Çalışması için program dosyasının varlığına ihtiyaç duyulan komutlara Dış Komutlar denir. Dış komutları çalıştırabilmek için, o komutun programlama dosyasına ihtiyaç vardır. Örneğin format komutunu kullanabilmek için DOS’ da Format.com programının bulunması gerekir. Önemli İç Komutları, aşağıda inceledik. Bunlar ;

  • CLS komutu: Ekranı temizler. Örnek: C:> CLS <ENTER>

DIR komutu: Disk veya disket üzerindeki dosyaları görüntüler. Örnek: C:> DIR <ENTER>

  • DIR Parametreleri :
  • /P : (Dosyaları sayfa sayfa listeler) C:> DIR/P <ENTER>
  • /W : (Dosyaları yan yana listeler) C:> DIR/W <ENTER>
  • /A: (Gizli dosyaları listeler) C:> DIR/A <ENTER>

Joker karakterler (? , *) ;

* : Bilinmeyen bir isim veya uzantının yerine kullanılan joker karakterlerdir. Örnek: C:> DIR *.EXE <ENTER> (Dosya Adı ne olursa olsun, uzantısı EXE olan dosyaları listeler)
Pinle!