Çözümü çok basit. Heyecana gerek yok.
İlk önce sıradan teknik servis kurallarını uyguluyoruz. Detayları yazımızda;
Çözümü çok basit. Heyecana gerek yok.
İlk önce sıradan teknik servis kurallarını uyguluyoruz. Detayları yazımızda;
Açıkçası ben mühendisler kadar bilgi sahibi değilim. Ama bir teknik serviste çalışmış birisi olarak birşeyler söyleyebilirim. Ram’ler beynimizdeki gibi kısa süreli bellek görevi görürler. Anlık işlerimizi düzenler, veri alışverişinde dosyaların denetimini sağlar, cache(anlık depo) görevi görürler, ve birkaç işlevi daha vardır. Bilgisayar, tamamıyla hız amacı üzerine kurulduğundan clock(saat) ile ifade edilir. Ne kadar clock o kadar hızdır yani. Ve bu hızda ram’lerin de rolü büyüktür. Ram alırken peki neye dikkat edeceğiz? Anakartımızın destekleyip desteklemediğine: Anakartımızı…
CRC Hatası(verilerinizin doğru olup olmadığını kontrol eden sistemdeki hata) ya da siz bir oyun yüklerken, dosya kopyalarken, dosya indirirken, dosya açarken, kaydederken sistemin verdiği bir hata olarak ve yahut winrar’ın hatasıymış gibi .cab dosyası bulunamadı uyarısını almanız ile gerçekleşir. Bu CRC, veri iletimi sırasında verilerin doğruluğunu test ederek iletimin tam ve eksiksiz yapılmasının sağlanmasıdır kısaca. Bu sayede dosyaları bir bütünlük içerisinde aktarabiliriz. Bu hata kısa süreli bellek işlevi gören ram’lerin önyükleme sürecini gerçekleştiren çiplerin hatalı…
Simsiyah bir kasa… Tam güçte ve sata ile e-sataya uygun güç kabloları mevcut olan ve yeterince kablo bulunduran bir güç kaynağı… Güç kaynağınınki de dahil olmak üzere kasada 3 tane 21 cm’lik fan var. Oldukça sessiz… Hava sirkülasyonu çok iyi kablolar o kadar dolaştığı halde. İçinden çıkan vidalar ile, ilk önce anakartı yükseltip sabitliyorsunuz sonra da monteliyorsunuz. Dahili donanımlar için bu kasada vidaya hiç gerek yok. Çünkü çift taraflı tutacaklar sayesinde hiç vida kullanmıyorsunuz ve…
Bu uyarıyı alıyorsanız ve arka planınız simsiyah ise güncelleme yapmışsınız demektir. Korsan yüklediğinizi varsayıyoruz tabi. Bunun için çözüm var ve tekrar windows etkinleştirmeniz gerekmekte. Öncelikle; Güncellemeleri tamamen kapatın ve bir daha güncelleme yapmayın. Windows Update’teki tüm tikleri kaldırıyorsunuz uyarı biçimini de değiştirip uyarı vermemesini sağlayabilirsiniz ek olarak. Sonra remove Wat32 adlı scripti(programı) indiriyorsunuz. Bu korsan avcısı güncellemesini ortadan kaldıracak. Bilgisayar yeniden başlayacak. Ekran yine siyah. Bu kez de Win7Loader adlı programı indirip onu çalıştıracaksınız. Anakartınızıın…
Bu adresteki yazımızı esas alınız lütfen.
1) İlk önce tüm verilerinizi yedekleyin imkanınız varsa.
2)Sisteminize elveda deyin! Disk bölümlerini yok etme zamanı!
3) Windows 95/98/ME Serisinde Biçimlendirme işlemleri
4)Bilgisayarı(PC’yi) Diskten başlatma.
5) Fdisk ile Disk yapılandırma
7)Sistem kuruldu! Artık sürücüler yüklenmeli!
8 ) Sürücüler de yüklendi. Artık Paket programları yükleme ve bitirme vakti!
Bilgisayarınızda(pc) sorunlar yaşamaya başladınız. Geriye kalan tek çare sistemi baştan kurmak. Ama sistemi kurmanız için yapmanız gereken ilk şey, formatlama yani biçimlendirmedir. Çoğu kişi ‘Format atçam la! Piğsiğ çöktü.’ der. 😀 Ama iş sadece format ile bitmemekte.Format atıldıktan sonra ki Windows NT4.0 ve sonrasında aynı anda gerçekleşen disk bölümleme, sistemi kurmak için disk seçimi, kurulum sürecini izleme, paket programları kurma olarak uzamaktadır. Tabi sonrasında da; sistem güvenliğini sağlama, güncellemeleri gerçekleştirme, hızı ve görünüşü ayarlama kalıyor geriye. En son da yedekleme tabi ki!
Yedekleme olmazsa bir sonraki çöküşte verilerimizi tamamen kaybedebiliriz. Çoğu zaman eski verilerimize ulaşmak sorun olmaktadır. Hepimizin cebinde de yüklü miktarda para olmadığına göre, yüksek mühendislik çabası ile veri kurtarma ile uğraşamayacağız. Bu nedenle işlemlerin sonucunda yedekleme önemli. Diyerek sürecin nasıl olduğunu anlatayım;
1) İlk önce tüm verilerinizi yedekleyin imkanınız varsa.
İşlemlerin başında ve sonunda bu işlem olmalı, verilerimize, müziklerimize ver resimlerimize düşkünüzdür. Bunun için en basit ve yerel disklerden birine yedekleme yapabileceğiniz program O&O image backup adlı programdır. Fazla yer kaplamaz. Ama yedeğiniz kaplar tabiki. Bunu başka bir hard diske kopyalayacaksanız ve kısa süre için kullanacaksanız tavsiye ediyorum.
backup.com’da remote back up adı verilen yedekleme yöntemi de uygun. Tahmin ediyorum ki ücretlidir. Ama paraya değer, verileri kurtarmak için. Uzaktan erişim yolu ile yedekleme gerçekleşir. Bilgisayarınızın gücüne bağlı olarak, süre çok çok uzun da olabilir.
Ve en sevdiğim ve güzel seçenek ise http://www.fbackup.com/tr/ adresinde yer alan fbackup programı. Yedekler. Ücretsizdir. Yedeğinizi yerleştirir. Kolaydır kullanımı, amacınıza uygun da seçimler yapmanızı sağlar.
Komutlar İkiye Ayrılır ve komut isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük ya da küçük yazmak aynı komuta karşılık gelmektedir.
İç Komutlar : COMMAND.COM dosyası içinde bulunan temel komutlardır ve çalıştırılması ile belleğe yüklenerek çalıştırılan komutlardır. Örnek : Ver, Dir, vs.
Dış Komutlar : Çalıştırılabilmesi için disk veya disket içinde dosya halinde bulunması zorunlu olan komutlardır. Örnek : Xcopy, format, vs.
DOS’ ta çalıştırılan komutun, çalışması için herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan çalışan komutlara iç komutlar denir (Bilgisayarın açılışında kullanılan Command.com dosyasının içinde bulunan komutlardır).Command.com dosyası 6,22 de 54645 Bayt’dır bilgisayar virüslü ise bu dosyanın boyutu uzar çünkü bilgisayar ilk çalıştığında bu dosya belleğe yüklenir Çalışması için program dosyasının varlığına ihtiyaç duyulan komutlara Dış Komutlar denir. Dış komutları çalıştırabilmek için, o komutun programlama dosyasına ihtiyaç vardır. Örneğin format komutunu kullanabilmek için DOS’ da Format.com programının bulunması gerekir. Önemli İç Komutları, aşağıda inceledik. Bunlar ;
DIR komutu: Disk veya disket üzerindeki dosyaları görüntüler. Örnek: C:> DIR <ENTER>
Joker karakterler (? , *) ;