Category

PHP Dersleri

Category

Maps Engine uygulamasına gidiyoruz. Bir arama gerçekleştiriyoruz. Yeni bir harita tanımlıyoruz, başlık ve açıklamasıyla. Katman adını giriyoruz. Haritamız belirttiğimiz katmanın altında yer alıyor. Etiketini, ikonunu, rengini ve daha fazla özelliğini özelleştirebiliyoruz. Temasını bile değiştirebiliyoruz. Paylaşım ayarlarını belirliyoruz. Herşey bitince de klasöre tıklayıp siteme göm’ü seçiyoruz. Bize bir kod parçası veriyor. ‘iframe bloğu’… Bu kod bloğu responsive değil. Bu yüzden dışına bir div bloku açıyoruz. stiline de ” position: relative; padding-bottom: 56.25%; /* 16:9 */ height: 0;…

Owasp AppSec Hack’leme videoları sıkıştırılmış olarak sunuldu HackWorm tarafından. İçerisinde; injection, xss açıklarından yararlanma, http işlemleri gibi savunma ve saldırı, entegre etme videoları yer alamakta. Yeni başlayanlar için ideal. Not: İndireceğiniz dosya virüssüz, korkmayın. 🙂 Hacker’lar paylaşımcı insanlardır. Bilgi paylaşmak içindir ayrıca. İndirme linki için buraya tıklayınız… Buraya tıklayarak detaya ulaşabilirsiniz…

Php framework’leri, içlerinde bir web uygulaması için ve kimi zaman masa üstü uygulamaları için de, tüm ve tam bir kütüphane barındıran, mvc script’leri olarak geçerler. Model- view- controller, konusuna sonradan tekrar değineceğim. Bu fw’ler kolaylıkla bir uygulama geliştirmenizi sağlar ve zaman kaybetmenizi önler.Bu fw’ler nelerdir; Zend fw, Codeigniter, Cake… En yaygını Codeigniter, Rasmus Lerdorf(PHP’nin yazarı) da öneriyor hızlı olduğu için ve cli desteksiz yazıldığı için. Zend ise en kurumsal olanı ve cli ile yazılabiliyor. Bu…

php_sapi sabiti, çekirdekte öntanımlı sabitlerden birisidir. PHP, 4.2.0 sürümünden sonrasında mevcuttur. String değer döndürür. php_sapi_name fonksiyonundan dönen değer ile php_sapi sabitinden dönen değer aynıdır. php_sapi_name fonksiyonu; HTTP sunucusu ile PHP arasındaki arayüzün türünü döndürür.PHP’nin kullandığı arayüzü sunucu api’si olarak da geçer, arayüzü küçük harfli dizge ile döndürür. Döndürebileceği değerler tamamı olmasa da olası değerler şunlardır: aolserver, apache, apache2filter, apache2handler, caudium, cgi (PHP 5.3’ten beri), cgi-fcgi, cli, continuity, embed, isapi, litespeed, milter, nsapi, phttpd, pi3web, roxen,thttpd, tux ve webjames. Php.net’te yer alan bir örneğe göre; <?php $sapi_type = php_sapi_name(); if (substr($sapi_type, 0, 3) == ‘cgi’) { echo “CGI PHP kullanıyorsunuzn”; } else { echo “CGI PHP kullanmıyorsunuzn”; } ?> Sunucu api’sinin cgi olup olmadığına…

Max( max function) fonksiyonu, Php’nin sayısız fonksiyonundan sadece birisidir. Max fonksiyonu ile hiç büyüktür, küçüktür işaretlerini kullanmaya ve if yapısı kullanmaya gerek kalmadan işimizi halletmeye yarar. Php maximum(maksimum) olarak da bilinir. Peki ne işe yarar?

Max fonksiyonunun amacı bir dizi veya grup içerisindeki en büyük integer’ı yani sayısal değeri bulmaktır. String yani text tabanlı değişkenleri de null yani sıfır olarak görür ayrıca.

Çoklu gruplar ve dizilerin içerisindeki en büyük değeri de bulabilirsiniz bu fonksiyon ile. Eğer gruplamada dizi olan ve olmayan varsa öncelik ve büyüklük dizide aranır öncelikle. Çoklu dizilerde de ilk önce dizilerin içerisinden büyük olanlar seçilir sonra o seçilenler arasında büyük olan seçilir.

Kullanımı;

Diyelim ki bir dizi yazdınız; <?php $bir_dizi =array(“tekel, çiftel, dörtel,onel,eleman”); //işte şimdi numaramız geliyor //amaç dizi içindeki bir elemanı aramak //Php.net’te çok güzel bir örnek var buna dair. Samanlıkta iğne aramak diye verilmiş örnek de. if (in_array(“eleman”, $bir_dizi)) {     echo “Bir dizide eleman var.”; } ?> Bu kadar basit. Yine de açıklayayım. ‘ in_array’ türkçe karşılığı ‘dizi_içinde’ diyebiliriz. Dizi içerisinde bir eleman olup olmadığına bakar. Eşleşirse aradağı ile bulduğu True mantıksalı döner. Yararlı olması dileğiyle…

PHP’de tarih ve zaman işlemleri tek bir super global fonksiyon ile gerçekleştirilir. O da;

date()

‘tir.

Gün,Ay ve Yıl şeklinde ihtiyacımız varsa;

date("d.m.Y") diye kullanırız. Bu da echo edildiğinde 24.12.2012 gibi bir çıktı verir.

Saat, Dakika ve Saniye cinsinden bir ihtiyacımız varsa;

date("H:i:s") şeklinde kullanırız. Bu da echo edildiğinde 23:11:47 şeklinde saati verir.

H büyük yazılınca 24 saat dilimi küçük yazılınca am, pm şeklinde 12 saatlik dilimi verir.

d: Gün

m: Ay

Y:4 haneli yıl

H:24’lü saat dilimi

i:dakika

s:saniye

F: January’den başlayıp December’a kadar ingilizce ayların tam isimleri.

Pinle!